En recension och en balansakt

Längtans flöde har fått en mycket generös recension i Svenska Dagbladet, vackert skriven av Josefin Holmström. Läs den här, om betalspärren tillåter.

Vem läser dagstidningar nuförtiden? Inte många, om man frågar förlagsjättarna. Men för ett litet förlag kan en recension som denna ställa mycket på ända.

I detta fall har recensionen gjort att bokens förstaupplaga nu försvinner ut i postpåsar och lådor till bokhandlar och privatpersoner i så rasande takt att den snart är slut. En månad efter boksläpp är det dags för tilltryck! Och jag som tänkt att upplagan skulle räcka i åtminstone ett par hundra år …

Den strida beställningsströmmen gör att dessa sommardagar blir lite mer hektiska än det var tänkt. Så kan en vanlig julimåndag kräva en vansklig balansakt mellan å ena sidan omvärldens förväntningar och behov, å andra sidan förläggarens/författarens eget behov av att låta var sak ha sin tid, att låta allt ske i den rytm som varje verksamhet och ögonblick föreskriver. I en andningspuls där luftens stora syregåva inte tas för givet eller motas undan. I en rörelse där ben och armar vevar av sig själva, som på lek.

Så skönt då att man kan balansera genom att nästan aldrig vara i absolut jämvikt, genom att ständigt pendla, finjustera, förbli i rörelse mellan övervikterna. Den sida som vägde över i dag, kan få väga lite extra lätt i morgon.